'Kuikens in het land, poes in de mand'

'Kuikens in het land, poes in de mand'

KLEINE MOEITE: 'S NACHTS DE KAT BINNEN
Help mee de weidevogelkuikens te beschermen. Houd ’s nachts de kat binnen. Geef hem wat te eten en doe daarna het kattenluik op slot of de schuurdeur dicht. Dat is in het voorjaar nodig omdat veel kwetsbare kuikens het slachtoffer worden van huis- en boerderijkatten. Katten zijn jagers en instinctief doden ze de jonge vogels. Het is een kleine moeite: in het broedseizoen – van half april tot en met juni – als het donker is de kat in huis!

KWETSBARE KUIKENS HEBBEN HET MOEILIJK
Weidevogels en hun kwetsbare kuikens hebben het moeilijk. Dit heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is dat ze ten prooi vallen aan katten. ‘s Nachts zijn de kuikens op de grond extra kwetsbaar omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen en zo de aanvaller niet kunnen wegjagen. Help de weidevogelkuikens! Houd je (boerderij)kat in het voorjaar binnen als het donker is.

KATTEN GAAN 'S NACHTS OP JACHT
Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ‘s nachts kilometers afstruinen door de weilanden. Meestal staan muizen op het menu van de jagers. Instinctief doden ze ook weerloze kuikens. Waarschijnlijk ben je je er niet bewust van dat jouw kat in het donker grote afstanden aflegt en daarbij ook kuikens pakt. Daarom is het advies van half april tot en met juni: kuikens in het land, poes in de mand!

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png

JB Cookies